Биячът на Пендиков герой в Охрид. Аплодират го по улиците на

...
Биячът на Пендиков герой в Охрид. Аплодират го по улиците на
Коментари Харесай

Биячът на Пендиков герой в Охрид

Биячът на Пендиков герой в Охрид. Аплодират го по улиците на града. Седем очевидци видели побоя, единствено двама се престрашиха да се явят.

Обвиняемият за побоя над ръководителя на българския културен клуб „ Цар Борис III “ в Охрид Християн Пендиков Илия Спасески бе приветстван по улиците на града на излизане от постройката на Основния съд, видя кореспондент на „ Телеграф “.
Младежът, който е
професионален войник, бе посрещнат от дузина свои напомпани другари в заведение на брега на Охридското езеро незабавно след края на правосъдното съвещание.
Компания им правеше и
Димитрия Цобоски, който минава за топадвокат в Охрид. Юристът е бранител на един от скандалните членове на Охридския общински съвет Нефи Усейни, чието име е обвързвано със серия от побои, свързани със спор кой да управлява сергиите
по охридския пристан „ Маршал Тито “.
Самият Усейни съгласно част от обвиняванията даже взе участие персонално в нападенията с юмруци.

Охридчани, които не споделят вижданията на част от съгражданите си във връзка с омразата към България, пък споделиха, че Цобоски е един от най-скъпите юристи в града и недоумяваха от къде безпаричен юноша като
Илия Спасески разполага
с такива средства. Хората не знаеха дали фактически бащата на Спасески е вадил българи преди близо 13 години от  потъващия транспортен съд „ Илинден “. Според тях това е просто част от защитната тактичност на юриста.

По-рано денем арбитър Боян Мартиновски от Основния съд в Охрид не даде ход на делото против Спасески, защото се оказа, че част от доказателствата не са пристигнали, а от отбраната упорстват и за спомагателни.
Делото бе отсрочено за 5 април.
В правосъдната зала стана ясно, че има седем очевидци, които са видели побоя и могат да дадат показания за случилото се във съдбовната нощ на 19 януари. Оказа се обаче, че въпреки и постоянно призовани,
единствено две девойки се престрашиха
да се явят в залата – Ивон Блажеска и Мария Йолеска. Те побързаха да си тръгнат незабавно щом схванаха, че процесът се отсрочва, и отклониха медийни въпроси.

Илия Спасески се появи по спортен екип в компанията на юриста си Димитрия Цобоски. Младежът отхвърли да приказва с медиите по съвет на правист, а бранителят му упорства, че случилото се с Пендиков не е обвързвано с ненавист. Спасески е упрекнат в закононарушение от ненавист и нанасяне на тежка телесна щета.
Преди дни беше арестуван
и втория хулиган – Борче Ангелов, от Битоля, който се съобщи самичък на северомакедонските управляващи. Продължава издирването на третия обвинен. Адвокатът на Спасески отхвърли коментар за останалите търсени лица, както и дали те и клиентът му се познават.
„ Как нападението да е от ненавист,
откакто татко му спасяваше български жители при огромното корабокрушение в Охридското езеро? Илия е учтив в духа да обича всички и да не ненавижда никого. Сега помислете дали може
да е ненавист или има политически акцент “,
посочи Цобоски защитната си теза, като вплете ловко в нея нещастието с кораба „ Илинден “ през 2009 година, когато починаха 15 българи.

Юристът обаче не съумя да посочи какви тъкмо са тези претекстове, само че не пропусна да дефинира процеса против Спасески като политически. След въпрос на „ Телеграф “ за какво тогава битият Пендиков е бил обиждан за откритото си заявяване, че е българин,
Цобоски отхвърли това да е по този начин.
Адвокатът изрично се разграничи от обстоятелството, че по време на така наречен на локален акцент „ тепачка “ пред бара е имало обиди и псувни по адрес на българите, най-меките от които са „ татари “ и „ фашисти “. Самият Пендиков обаче твърди друго, както и неговите приятелки, които са свидетелки в процеса.
„ Дойдоха двама-трима и започнаха
да ме наскърбяват, тъй като съм българин. Нарекоха ме изменник “, описа часове след побоя македонският българин.

Адвокатът на Пендиков Стефан Карамишевски разгласи, че ще предявят иск за обезщетение за нанесените телесни повреди, само че сумата към момента не са прецизирали.

Пред Основния съд в Охрид имаше засилено полицейско наличие както от униформени, по този начин и от цивилни ченгета. Служителите на северомакедонското Министерство на вътрешните работи ревизираха персоналните и служебните карти на присъстващите публицисти от България.

Записваха данните им прилежно в тетрадка, без да дават пояснения с какви цели се прави това. В правосъдната зала също се наложи публицистите да бъдат записани в протокола от съвещанието. Съдията въпреки всичко реши, че не е належащо да е поименно всеки, а записа единствено кой на коя българска медия е представител. За снимащите с камери за малките екрани изиска да имат позволение от Северомакедонския висш съд, с цел да снимат целия правосъден развой.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР